Sådan får du en bedre nattesøvn

Alt for mange undervurderer vigtigheden af en god nattesøvn. Faktum er dog at en god nattesøvn er essentielt, hvis du ønsker velvære, produktivitet og godt humør i din hverdag.

Et par enkle ændringer i dine vaner, kan sikre dig en mærkbart bedre søvn.

I denne artikel kigger vi nærmere på, hvordan du kan kalibrere dine sovevaner,  så du på ganske kort tid opnår en effekt:

Tilpas din døgnrytme

Sådan får du en bedre nattesøvn soevnproblemer-300x169 Sørg så vidt muligt for at gå i seng og stå op på faste tidspunkter hver dag. At have en fast søvnrytme er et af de vigtigste elementer i at få en god nattesøvn. Med en fast søvnrytme vil du opleve, at du er mere veludhvilet og energifuld, når du står op, end hvis du konsekvent sover og står op på forskellige tidspunkter.

Det er videnskabeligt bevist, at menneskekroppen fungerer bedst med en naturlig søvnrytme (cirkadisk / cirkadian rytme), da kroppens indre ur derved har bedre mulighed for at tilpasse sig hviletiderne. Fastlæg et tidspunkt, hvor du normalt føler dig træt, og gå efterfølgende i seng på dette tidspunkt hver dag. Hvis du får nok søvn, vil du opleve, at du helt naturligt vågner. Har du brug for et vækkeur, kan du have brug for at gå i seng tidligere.

Hvad med weekenden?

At sove og stå op på faste tidspunker er sjældent et problem i hverdagene, hvor ens faste gøremål byder en at stå op. I weekender derimod kan det være fristende både at være sent oppe og sove længe dagen derpå.

Du bør dog være klar over, at jo mere din døgnrytme ændrer sig imellem hverdage og weekender, desto sværere vil du have ved at skabe en naturlig døgnrytme. Dette vil resultere i en dårligere søvnkvalitet og mindre energi i dine vågne timer.

Tag en morfar

Når det så er sagt, så vil man selvfølgelig gerne være sent oppe i ens weekender. Har du brug for at tage revanche, efter at du en nat er gået i seng sent, så tag en morfar (eller to) i løbet af dagen.

Holder du dine middagslure på under 25 minutter, influerer de kun sjældent på din døgnrytme, da du ikke når ned i de dybere søvnlag. På denne måde kan du tilfredsstille din krops søvnbehov uden at gå på kompromis med kvaliteten af din nattesøvn.

Er du søvnig efter et måltid?

Det er helt naturligt, at man føler sig energiforladt, når man har spist et (stort) måltid mad. Kroppen bruger rigtig meget energi på at fordøje den mad, som du netop har spist, og dette går ud over resten af din krops funktioner, herunder din koncentrationsevne, der nedsættes i starten af fordøjelsesprocessen.

Hvis du er søvnig før sengetid, så rejs dig fra din kontorstol eller sofa og foretag dig noget, der stimulerer din krop. Med andre ord bør du bevæge dig. Dette behøver ikke nødvendigvis at være motion, men at tage opvasken, få noget frisk luft eller grine sammen med en kollega kan i mange tilfælde hæve dit energiniveau.

Vær opmærksom på at du ikke blunder hen efter aftensmaden, når du ligger behageligt på sofaen. Dette kan forstyrre din nattesøvn, der typisk starter blot et par timer efter.

Denne artikel er skrevet af personerne bag iSleep.dk, hvor du bl.a. kan få gode råd, hvis du lider af søvnproblemer, mareridt eller søvnsygdomme som narkolepsi og søvnapnø.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her