Cocktailkonkurrence til Danmark

Cocktailkonkurrence til Danmark cocktailkonkurrence I år afvikles den første internationale Rose’s Cup nogensinde med deltagelse af vinderne fra nationale cocktail-mesterskaber i Danmark, Sverige, Norge og Schweiz. Visionen er, at mesterskaberne med tiden skal omfatte stjernebartendere fra alle europæiske lande. Danmark er værtsland for finalen, der finder sted den 18. juni.

Aldrig før har spændende drinks og cocktails haft så stor opmærksomhed og udbredelse. Den opadgående kurve begyndte for alvor for omkring ti år siden, det mangeårige økonomiske opsving holdt hånden under den nye trend, der fik ekstra medvind på grund af den verdensomspændende megasucces, Sex and the City, der ikke mindst gjorde filmenes signaturdrink, Cosmopolitan, mere populær end nogensinde.

Tendensen har sat fokus på bartenderne på samme måde som man i årevis har bemærket kokke, der skiller sig særligt ud eller formår at rykke ved vores opfattelse af mad.

Af samme grund vinder også konkurrencer blandt bartendere frem. Og med afviklingen af Rose’s Cup bliver Danmark for første gang vært ved et internationalt cocktailmesterskab med visioner, der leder tanken hen på Melodi Grand Prix. Allerede i 2014 regner vin- og spiritusvirksomheden Hans Just A/S, som står bag initiativet og siden 1956 har stået for distributionen af Rose’s på det europæiske marked, således med, at mindst 12 lande deltager med deres bedste kandidater.

Branche på højt niveau
Kravene inden for bartenderfaget er stigende. Udviklingen går kun i én retning – fremad – og en god bartender skal derfor på én gang have overblik, et omfattende kendskab til hele spektret af mulige ingredienser, en veludviklet sans for, hvilke ingredienser, der spiller godt sammen samt kreativitet og evne for ’at tænke ud af boksen’. Herudover skal en bartender naturligvis kende og ubesværet kunne tilberede samtlige klassikere – hvilket tæller flere hundrede drinks og cocktails.

Forud for finalen den 18. juni har de i alt 13 finalister vundet de lokale Rose’s Cup-mesterskaber i Schweiz, Norge, Sverige og Danmark. Den internationale jury, som udgøres af 12 eksperter inden for branchen, heriblandt vicepræsident Ron Busman fra The international Bar Association, I.B.A., skal således udvælge vinderen blandt branchens absolutte elite. Deltagerne udvikler og navngiver selv deres cocktails, der tildeles points ud fra såvel fremtoning, aroma, smag og samlet indtryk. Hver cocktail må indeholde 6-7 ingredienser, heriblandt en af de 9 Rose’s Cordial Mixer-varianter og skal mixes og præsenteres for publikum og jury inden for maksimalt 7 minutter!

C-vitamin med mange anvendelsesmuligheder
Det er ikke tilfældigt, at netop Rose’s lægger navn til en international cocktail-konkurrence. ’Rose’s Cordial Mixers’ er nemlig en af de mest populære drinksmixere på verdensplan og sælges i mere end 130 lande. Med sine 9 smagsvarianter er Rose’s derfor ofte såvel den professionelle som ’private’ bartenderes faste følgesvend, når der skal mixes spændende drinks.

Det stod imidlertid ikke skrevet i kortene, at netop Rose’s skulle blive en af verdens største drinksmixere.

Den oprindelige og mest kendte variant i Rose’s sortiment, Rose’s Lime, stammer nemlig helt tilbage fra 1867, hvor den blev udviklet af den skotske forretningsmand mr. Laughlin Rose, der siden emigrerede til de Vestindiske Øer. Lange sørejser uden kilder til C-vitamin gjorde skørbug til søfolkets værste fjende, og derfor havde det engelske parlament allerede i 1767 indført en lov, der gjorde det obligatorisk at medbringe limejuice på alle flådens skibe. 100 år efter blev loven udvidet til også at omfatte alle handelsskibe. Ren limejuice faldt imidlertid sjældent i besætningernes smag, og mr. Laughlin Rose udviklede derfor en sødere limejuice, som havde en frisk og langt mere populær smag. Verdens første mærkevarejuice , Rose’s Cordial Mixer, var født.

Siden dengang er forholdene for verdens søfolk heldigvis blevet bedre, men Rose’s består og er med sine mange smagsvarianter en væsentlig ingrediens i mange af de mest populære drinks, fx den klassiske Gimlet eller en Mojito.

Gimlet
Gimlet er en klassiker, der blev opfundet i starten af 1900-tallet. I 1928 bestod en Gimlet af gin, en dråbe lime og soda, men siden er opskriften udviklet og gjort mere karakteristisk. Gimlet var den amerikanske forfatter Raymond Chandler yndlingsdrink, og bliver fremhævet i flere af hans bøger, heriblandt i bøgerne om en af de mest populære detektiver gennem tiderne, den hårdkogte Philip Marlowe, som blandt andet fik sin egen TV-serie i 1980’erne. Nedenstående opskrift stammer fra 1953:

  • 4 cl Dry Gin
  • 4 cl Rose’s Lime

Dry Gin og Rose’s Lime hældes i et glas med isterninger. Rør rundt og server pyntet med en skive lime.

Mojito
Også Mojito’en har en lang historie bag sig. Rygtet siger, at den blev opfundet af cubanske sukkerrørs-arbejdere i 1800-tallet. Navnet stammer fra det afrikanske ord ’Mojo’, der betyder ’at forbande’ – måske en tidlig erkendelse af, at man bør begrænse antallet! Forfatteren Ernest Hemingway, der tilbragte mere end 30 år i Havana på Cuba, havde en særlig forkærlighed for Mojito, som han nød på den lokale La Bodeguita del Medio. Det samme gjorde Brigitte Bardog, nat King cole, Jimmy Durante, Erroll Flynn og utallige andre:

  • 4 cl hvid rom
  • 2 cl Rose’s Mojito
  • 1 cl Rose’s Lime
  • Danskvand

Kom is i et drinksglas. Hæld Rose’s Mojito, rom og Rose’s Lime over. Til sidst fyldes op med danskvand og der garneres med en limeskive eller limeblade.

Rose’s Cup afvikles den 18. juni på Park Café på Østerbro, som siden 1925 har været et af Københavns mest populære steder at mødes, spise, nyde en lækker drink og danse.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her