E-cigaretter op til 95 % “sundere” end tobak

At tobak er skadeligt kan ikke være en overraskelse for nogen, men hvad gør man hvis man ikke kan undvære det daglige nikotin tilskud?

I mange år stod den på afvænning gennem stålsat viljestyrke, eller nedtrapning med nikotinplaster eller tyggegummi.

For nogen blev det en vej til et røg frit liv, men for en stor gruppe mennesker blev det endnu et nederlag og en forvisning om, at rygning var en uundgåelig del af dagligdag.

I de senere år er det i midlertidig kommet et reelt alternativ til rygning på markedet – elektronisk rygning. E-cigaretten bygger bro mellem livet som ryger, nedtrapning og permanent rygestop.

Er E-cigaretter farlige?

Det oplagte spørgsmål når samtalen falder på e-cigaretter er, om de ikke er ligeså skadelige som almindelig rygning? For at finde svaret har vi været en tur i det engelske og taget et kig på en undersøgelse, støttet af den britiske regering.

De kolde facts

I Rapporten, som bærer navnet E-cigarettes: An evidence update og er offentliggjort på regeringens hjemmeside konkluderer forfatterne, at det er op til 95 % mindre skadeligt at ryge e-cigaretter end almindeligt tobak.

Rapporten vil bl.a. blive brugt ved udarbejdelsen af den fremtidige rygepolitik i England.

I undersøgelsen anbefaler forskerne E-cigaretter som et middel til rygestop, men også rygere der IKKE ønsker at stoppe opfordres til, at give e-smøgen en chance.

I den engelske rapport kan man også læse, at næsten halvdelen af befolkningen ikke ved, at en E-cigaret er markant mindre skadelig end en almindelig cigaret.

Der lægges ikke skjul på, at e-rygning er skadeligt (hvis der anvendes nikotinholdige e-væsker), men rapporten dokumenterer, at mængden af skadelige stoffer i e-cigaretterne er meget lavere en i almindelig cigaretter.

Rygestop med damp-cigaretter

At rygestop med e-cigaretter virker kan man også finde bevis for i den engelske undersøgelse. Andelen af rygere der helt smed smøgerne var langt større i den gruppe der havde brugt elektroniske cigaretter i en overgangsfase.

Det er ikke længere unormalt, at se folk dampe løs på E-cigaretter på gader og stræder, og accepten af e-smøgen stiger i stødt og roligt i takt med udbredelsen. Hvem ved, om få år er det måske mere almindeligt at trykke på ”On” end at stryge en tændstik.

Fakta om e-rygning

  • Op til 95 % mindre skadeligt end almindeligt tobak
  • E-tobak indeholder under 5 % af de kræftfremkaldende stoffer der er i almindelig tobak
  • Indholdsstofferne i e-cigaretter er ikke sat i forbindelse med øget risiko for alvorlig sygdom
  • E-cigaretter kan vælges uden nikotin

Butikker med særlig fokus på E-rygning har allerede fundet plads i de fleste store byer, men det er stadig på nettet du finder de største udvalg. Hos forhandlere som billigejuice.dk finder du et stort udvalg af e-væsker, som udover den almindelige tobakssmag også kan får i varianter med bl.a. lakrids og kaffe aroma.

Ejuice som det populært kaldes, findes med og uden nikotin, og i CBD-olie varianter, der efter sigende virker beroligede og afslappende.

Er du ryger og har du mod på en røgfri tilværelse er E-rygning måske noget for dig. Prisen er ca. den samme, og de sundhedsmæssige fordele taler for sig selv. Så hvorfor ikke give damp-smøgen en chance?

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her