7 opskrifter på morgengrød helt uden chiafrø

7 opskrifter på morgengrød helt uden chiafrø havregroed-med-blaabear-300x251 Morgengrød med chiafrø er for nogen indbegrebet af sund og lækker morgenmad mens det for andre kickstarter kvalme refleksen hurtigere end man kan sige ”ota solgryn”.

Det skal ikke være nogen hemmelighed at vi er vilde med chiafrø – så vilde at vi tidligere har skrevet en lang artikel med mere end 23 opskrifter på chiagrød.

Med vi er med på, at ikke alle er fan af chiafrøet og særligt den noget specielle konsistens kan dele vandene.

Til alle jer chia-fornægtere har vi derfor samlet 7 opskrifter på grød uden chiafrø – perfekt til morgenmaden eller som et let og hurtigt mellemmåltid.

Grød giver en god start på dagen

Selv om ikke alle er til chiagrød kan de fleste blive enige om, at grød er noget nær den optimale morgenmad.

Hvis du spiser grød til morgenmad vil du føle dig mæt længere og dit energiniveau vil være på top lige fra morgenstunden.

Modsat rundstykker og andet brød efterlader morgengrød dig ikke oppustet og du er klar til at takle dagen lige fra begyndelsen.

7 opskrifter på grød uden chia

Vi har spist grød i Danmark i mere end 6000 år så der har været god tid til at finde inspiration. Her er vores bud på den lækre morgenklassiker:

Klassisk havregrød med friske bær

Vi starter med en morgenklassiker der har været på menuen lige så længe nogen kan huske.

Havregrød er i sin klassiske form havregryn kogt i enten vand, mælk eller en blanding. I vores opskrift på klassisk havregrød bruger en blanding af mælk og vand da vi mener det giver den bedste konsistens og smag.

Ingredienser

  • 1 dl Havregryn (Til klassisk grød skal du bruge den finvalsede)
  • 1½ dl. Vand
  • 1 dl. Mælk (Vi foretrækker let- eller sødmælk)
  • Et lille nip salt

Kom havregryn, vand og mælk i en gryde og bring det i kog under omrøring. Når det koger skruer du ned og lader grøden koge yderligere et par minutter mens du rører rundt.

Når grøden har en lækker cremet konsistens smager du den til med et lille nip salt og så er den faktisk klat til servering

Hvis du er til old school havregrød direkte fra det danske landkøkken spiser du grøden drysset med sukker og med en stor klat smør i midten.

Havregrød med smørklat er lækkert, vi foretrækker den med friske blåbær eller andre friske bær. Hvis du syntes grøden mangler lidt sødme så prøv med lidt ahornsirup, det smager forrygende.

Gammeldags øllebrød med fløde

Klassisk øllebrød er mormormad når det er bedst. Denne opskrift er så klassisk som det bliver, men hvis du har mod på det kan den sagtens piftes op og gøres mere moderne.

Ingredienser

  • 100 g rugbrød uden kerner
  • ½ dl. vand
  • 1 dl. Hvitøl (Vi bruger altid Kongens bryg mørkt hvidtøl)
  • Lidt salt
  • ½ Spsk. Sukker eller honning

Start med at smuldre rugbrødskiverne ned i en gryde og hæld øl og vand over. Bring blandingen i kog under omrøring, og lad den småsimre under låg i ca. 15 min.

Smag til med salt og sukker og tilsæt evt. lidt ekstra vand, hvis grøden er blevet for tyk.

Den klassiske og mest enkle servering at øllebrød er med flødeskum eller overhældt mælk, men den bliver bestemt ikke dårligere af at blive toppet med friske bær eller frugt.

Hvis du husker det bliver grøden bedre hvis du lader rugbrødsskiverne trække i gryden natten over med hvidtøl og vand. Det gør også at du kan nøjes med at koge grøden i ca. 5 minutter om morgenen.

Den klassiske øllebrødsgrød kan med få enkle Ingredienser hurtig forvandles til en moderne nordisk decent. Kog lidt økologisk appelsinskal med i de sidste par minutter og server med flødeskum og revet mørk chokolade.

Køleskabs-havregrød

Som du måske har set i artiklen om chiagrød er vi vilde med køleskabsgrød. Det er simpelthen så smart at grøden tilbereder sig selv over natten og er klar til at spise om morgenen.

Vores opskrift på køleskabs-havregrød eller som det også kaldes refrigerator oatmeal er super enkel, smager godt og så er den sund som pare pokker.

I denne opskrift har vi valgt at bruge havremælk, men du kan sagtens bruge almindelig komælk, sojamælk eller mandelmælk hvis du foretrækker det.

Ingredienser

  • 1 dl havregryn (den finvalsede)
  • 1 dl havremælk
  • ½ spsk. agavesirup
  • ½ tsk. vanillepulver (fx denne her fra Urtekram)

Kom alle ingredienserne i en lille skål, rør rundt og sæt grøden i køleskabet til næste morgen.

Når du er klar til at spise skal grøden røres løs med en ske… og så er den faktisk klar til servering.

Til at starte med kan det godt virke lidt underligt med kold havregrød, men det smager godt og minder måske lidt om ris á la mande (den er super lækker med lun kirsebær kirsebærsovs).

Hvis den rene havregrød er for kedeligt til dig kan du tilsætte lidt kokus eller hampefrø for du sætter grøden på køl.

Du kan også servere den med yoghurt eller toppet med frisk frugt, hakkede nødder eller bær.

Boghvedegrød med friske figner og honning

7 opskrifter på morgengrød helt uden chiafrø boghvede-300x225
Boghvede er ikke bare sund med også smuk

Boghvede er navnet til trods ikke i familie med hvede, men hører til pileurt-familien. Boghvede indeholder ikke gluten og er meget letfordøjelig.

Boghvede har en meget fin og diskret smag af nødder og det høje indhold af aminosyren lysin og store mængder organisk bundet calcium, kalium og magnesium gør boghvede til et af naturens mest potente superfoods.

I denne opskrift på boghvedegrød har vi valgt at fremhæve den fine nøddesmag med friske figner og honning.

Ingredienser

  • 1 dl. Boghvedegryn (denne her er rigtig god til grød)
  • 2 dl. vand
  • 2 dl. letmælk
  • Et nip salt
  • En klat smør
  • En frisk figen
  • Lidt honning

Kom boghvede og vand i en gryde og bring det i kog under omrøring. Tilsæt mælken og rør rundt til grøden får den ønskede konsistens. Smag til med salt og juster tykkelsen på grøden med lidt mælk hvis den er blevet for tyk.

Server grøden rygende varm med en klat smør, stykker af frisk figen og lidt honning.

Boghvedegrød kan også spises helt naturel på samme måde som havregrød eller du kan prøve den klassiske kombination med friske pære og hakkede valnødder.

Er du den eksperimenterende type så prøv at toppe grøden med små buketter af rå blomkål og et stænk æblesirup. Det sprøde blomkål har som boghvede en sart nøddesmag, og æblesirup tilfører både sødme og syre.

Er du ikke til komælk kan du sagtens lave grøden på plantemælk. Vi har prøvet både mandel- og sojamælk og resultatet var begge gange en meget velsmagende grød.

Byggrød med tørrede bær og kanel

Denne opskrift på grød med perlebyg er særdeles mættende, så bliver du ofte sulten tidligt på formiddagen er denne grød måske særlig god til dig.

Den varme perlebyggrød har en lækker cremet konsistens og er også meget velegnet som dessert.

Ingredienser

  • 50 g Perlebyg (den her er super god)
  • ½ l. sødmælk
  • 1 spsk. rørsukker
  • Et lille nip salt
  • Tørrede bær fx kirsebær, tranebær eller tyttebær
  • Kanelsukker

Kom perlebyg, sødmælk og sukker i en tykbundet gryde og kog det under let omrøring i ca. 30 min, grøden skal være let cremet med ikke alt for ”tung”.

Smag til med salt og juster evt. konsistensen på grøden med lidt mælk. Vend de tørrede bær i grøden og server drysset med kanelsukker.

Hvis du har tid og husker det kan du med fordel sætte perlebyggen i blød i mælk aftenen før. Det korter kogetiden noget ned, og nogen mener også det gør vitaminer og mineraler mere tilgængelig for kroppen.

Havregrød på æblejuice

Normalt koger man havregrød på mælk eller vand, men i denne opskrift har vi i stedet valgt at gøre det i æblejuice. Det giver en meget anderledes grød med en dejlig sødme og friskhed.

I denne opskrift på havregrød med juice anvender vi æblejuice, men du kan benytte alle slags frugt og grønsags saft. Prøv fx en intens grød på sveskejuice eller en vitaminbombe på gulerodssaft.

Ingredienser

  • 50 g havregryn
  • 1 dl. frugtjuice (her bruger vi æblejuice)
  • Frisk frugt til topping

Kom havregryn og æblejuice i en gryde og bring det i kog under grundig omrøring. Lag grøden koge i et par minutter ved svag varme og pas på den ikke brænder fast.

Top grøden med din yndlings frugt og nyd den friske juicegrød.

Kokosgrød med frisk frugt

Denne elegante mælkehvide kokosgrød tilberedes som risengrød, men med kokosmælk i stedet for komælk. Det giver en lækker cremet og let sødlig grød med en delikat smag af kokos.

  • 5 dl. vand
  • 50 g almindelige grødris
  • 5 dl. Kokosmælk (Vi anbefaler denne her fra Sri Lanka)
  • Citrongræs eller kaffir limeblade
  • Et nip salt

Hæld halvdelen af vandet i en gryde og bring det i kog. Tilsæt risene, og lad dem koge under omrøring i et par minutter.

Kom resten af vandet og kokosmælken sammen med et par cm. citrongræs eller et par kaffir limeblade.

Lad grøden simre under låg ved middel varme i ca. 45 min. Grøden skal være tyk og risene møre, husk at røre ofte, så den ikke brænder på.

Når grøden er kogt færdig skal den smages til med salt.

Grøden kalder med sin sarte eksotiske smag på sødme og syre fra tropiske frugter. Prøv med kærner fra granatæble eller frisker skiver at fuldmoden mango.

Meget mere morgengrød

Grød er sundt og grød er lækkert og vi kan slet ikke få nok så derfor…

Vi opdaterer løbende salingen af opskrifter på morgengrød så selv om du har prøvet dem alle er det sikkert værd at kigge forbi en anden dag.

Kender du en der vil blive glad for lidt inspiration til morgenmaden så del meget gerne denne side.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her