Chiagrød – De 22 bedste opskrifter!

0

Hvis du læser blogs eller følger bare en smule med i medierne ved du det sikkert allerede!

Chiagrød er en rockstjerne blandt helseprodukter og hyldes af både ernæringseksperter og bloggere.

Den lækre sunde grød er ideel som morgenmad, dessert eller snack, og kan varieres i det uendelige.

Chiafrøs utrolige popularitet er helt berettiget. Frøene er noget af det bedste du kan byde din krop, og er i det hele taget pakket med sundhed til bristepunktet

Chiafrø er fyldt med protein, antioxidanter og vitaminer og indeholder flere omega-3 fedtstoffer end nogen anden naturlig kilde.

Frøene er pakket med sunde kostfibre og binder op til 12 gange sin egen vægt af vand, hvilket er med til at give en god og langvarig mæthedsfornemmelse.

Som du måske har opdaget er chiafrø ikke helt billige i det lokale supermarked. Heldigvis er det muligt at købe dem lidt billigere på nettet.

Vi har håndplukket de 22 bedste opskrifter på overnight chiagrød, så lad dig inspirerer til lækker mad med de skønne frø!

22 opskrifter på chiagrød du bare må prøve

Klassisk chiagrød med mandelmælk og vanilje

Bland ingredienserne sammen og lad grøden finde sig selv i køleskabet. Hvis du har tid kan du med fordel røre rundt en gang i mellem.

Top køleskabsgrøden af med friske eller frugt – prøv fx granatæble. De saftige granatæblekerner tilfører en dejlig syrlighed og er afsindig sunde.

Jordbær med chia og kokos

  • 2 dl. frosne jordbær
  • 3-4 spsk. chiafrø
  • 1 spsk. kokosflager
  • 3 dråber vanilje stevia

Lad jordbærrene tø op og giv dem en tur med stavblenderen til de får en glat og ensartet konsistens. Tilsæt chiafrø, kokos og et par dråber stevia.

Rør blandingen godt sammen, og sæt skålen i køleskabet i mindst 4 timer, gerne natten over. Serveres med skyr eller yoghurt naturel og top evt. med friske bær.

[optin-cat id=3956]

Grød med chia- og hampefrø

  • 2 spsk. Chiafrø
  • 1 spsk. hampefrø
  • 2 dl. mandel mælk
  • Frisk frugt

Bland frø og mælk og lad stå i køleskabet i mindst 4 timer. Top med frisk frugt eller spise det som det er.

Hampefrø har en let nøddeagtig smag og er proppet med kostfiber og proteiner af højkvalitet. De har den optimale fordeling af omega 6- og 3 fedtsyrer, nemlig 3:1

Vanilje chiagrød med ekstra protein

  • 2 spsk. Chiafrø
  • 2,5 dl. Kokos eller mandelmælk
  • 2 scoops vanilje protein

Blandes sammen i en skål med log og overnatter i køleskabet. Top med din favoritfrugt eller prøv med kokosflager eller mandelflager. Denne chiaopskrift er særlig god efter en omgang morgentræning.

Luksus chiagrød med gojibær

  • 2-3 spiseskefulde Chia
  • 2 dl mandel eller hasselnøddemælk
  • 1 spsk. gojibær
  • 1 spsk. hakkede mandler
  • 2 spsk. frosne blåbær

Rør alle ingredienser sammen i et glas og sæt det i køleskabet. Grøden er klar til at spise næste morgen.

Gojibær købes tørrede – og ligner små røde rosiner. Smagen ligger et sted i mellem tørrede tranebær og kirsebær. De lækre smagsbomber er fyldt med antioxidanter som bl.a. modvirker nedbrydning af celler.

Chiagrød med passionsfrugt

  • 3 spsk. Chiafrø
  • 2 dl ekstra cremet kokosmælk
  • 1 tsk. god vanilje ekstrakt
  • 1/2 dl revet kokosnød
  • 1 dansk honning (valgfrit)
  • Indmaden af 2 passionsfrugter

Bland alle ingredienserne undtagen passionsfrugten, og lad grøden stå i køleskabet i mindst 5 timer.

Den friske passionsfrugt på toppen smager skønt, men du kan sagtens spise grøden alene.

chia_med_baerTransportabel chiagrød med mandelmælk og hindbær

  • 1 syltetøjsglas med tætsluttende låg
  • 2 spsk. chiafrø
  • 1 til 2 dl mandelmælk
  • Hindbær

Kom chiafrø og mandelmælk i et syltetøjsglas og ryst det godt sammen. Giv glasset en rystetur hver gang du åbner køleskabet, det giver en blødere grød.

Top grøden med friske hindbær når pakker den i tasken og nyd den sunde og nærende chiagrød på farten.

Chiagrød med kanel og havsalt

  • 2 spsk. økologisk chiafrø
  • 1 dl kokosmælk
  • Havsalt, kanel

Kom chiafrøene i en lille skål og hæld kokosmælk i. Smag til med havsalt og kanel. Rør rundt og dæk skålen til med husholdningsfilm og sæt blandingen i køleskabet natten over

Sommergrød med koldskål

  • 2 spsk. chiafrø
  • 2 dl koldskål (hjemmelavet eller din favorit fra køledisken)

Chiagrød med koldskål er perfekt til en varm sommeraften. Den er let at lave og hvis du sætter den over om morgenen har du en lækker dessert til aftensmaden.

Rør chiafrø og koldskål sammen i en skål, og sæt det i køleskabet. Når du er klar til at spise skal grøden røres løs med en ske.

Server med honning ristet havregryn eller frisk frugt og bær.

Chiagrød med havredrik og blåbær

  • 3 dl havredrik
  • 1/2 dl Chiafrø
  • 1 dl friske blåbær
  • Vaniljepulver
  • 1 skiveskåret banan
  • 1 håndfuld hindbær
  • 1 drys revet kokosnød

Rør havredrik, chiafrø og vaniljepulver sammen og sæt det i køleskabet natten over (rør rundt en par gange for at undgå klumper). Om morgenen blandes chiagrødenen med blåbær og toppes med banan, hindbær og revet kokos.

I stedet for havredrik kan du også bruge soya- eller risdrik.

havtornChiabudding med havtorn

  • 2 dl Santa Maria Extra Creamy coconut
  • 2 spsk. økologisk Chia frø
  • 1 tsk. dansk honning
  • 1 til 2 spsk. Puré af havtorn

Bland og lad stå i køleskabet natten over. Serveres med hele havtorn- og hindbær.

Havtorn er utroligt vitaminrige. Ud over et meget stort indhold af C–vitamin indeholder de bl.a. A–, B–, E– og P–vitaminer. De orange bær har en markant syrlig smag, der efter frost bliver noget mildere. Havtorn er et ægte nordisk superfood, og har du lyst kan du læse mere i Staffan C. Andersson afhandling Carotenoids, tocochromanols and chlorophylls in sea buckthorn berries…

Chia chokolademousse

  • 2 dl vanilje sojadrik (dejlig sød smag, der passer godt sammen med den let bitre kakao)
  • 2 tsk. kakao
  • 3 spsk. Chia frø
  • En smule vaniljepulver
  • Et lille drys kanel

Blend ingredienserne til blandingen fortykket lidt, og sæt den på køl natten over. Serveres fx med frugt, flødeskum, græsk yoghurt, nødder, tørret frugt eller honning. En lækker og sund chia dessert der smager helt som ”almindelig” chokolademousse.

Chiagrød med skyr

  • 2 spsk chiafrø
  • 1 dl mælk
  • 1 dl skyr (hvis du har lyst kan du bruge vaniljeskyr eller skyr med frugt smag)

Rør skyr og chiafrø sammen til det har en ensartet konsistens inden du tilsættet mælken. Lad den hvile natten over i køleskabet og juster evt. tykheden med mere mælk eller skyr.

Hvis du syneds grøden mangler lidt sødme kan du tilsætte lidt stevia eller honning.

Varm Chiagrød

  • 2 dl chiafrø
  • 2 dl vand
  • 1 l sødmælk
  • Vanilje stevia
  • Salt

Kom chiafrø, vand og lidt salt i en tykbundet gryde, og varm det op ved middel varme. Når det meste af vandet er kogt væk skal mælken tilsættes.

Varm op under kraftig omrøring, det kan være en god ide at bruge et piskeris. Lad den varme chiagrød småsimre i ca. 20 min og smag den til med lidt vanilje stevia.

Som den klassiske risengrød er chiagrøden ekstra lækker med kanel og smørklat.

Varm chiagrød er dejlig cremet og skal have en konsistens der er lidt tyndere end risengrød. Det smager skønt, og fordi den er på chia i stedet for risengryn er den meget sundere end den klassiske julegrød.

LCHF chiagrød med fløde

Bland det hele sammen i en skål, og tilbered grøden i køleskabet. Grøden bliver ekstra god hvis du rører i den en gang i mellem.

LCHF chiagrøden mætter helt utroligt, og giver kroppen en god start på dagen.

Den fede fløde giver grøden en lækker cremet konsisten,s og er nok det tætteste man kommer ris a la mande uden ris. Hvis du et øjeblik glemmer LCHF reglerne og serverer med lun kirsebærsovs er vi der faktisk…

tahinVegansk chia- og tahinigrød med friske bær

  • 3 spsk. chiafrø
  • 2 dl mandel- eller soyamælk
  • En håndfuld friske bær
  • 1 spsk. tahini (Sesampasta)
  • Stevia eller andet sødemiddel

Bland det hele sammen og lad det hvile i køleskabet i 10- 12 timer. Hvis du ikke er vild med chiagrødens lidt specielle konsistens kan du køre det en tur i blenderen før du sætter grøden på køl.

Denne veganske chiagrød kan varieres med andre former for nøddesmør, så er du ikke vild med sesamsmagen kan du prøve med mandelsmør, peanutbutter etc.

Chiagrød med yoghurt og honning

  • 2 spsk chiafrø
  • 1/2 dl mælk
  • 1/2 dl Yoghurt naturel (A38 er også lækkert)
  • Honning til at søde med
  • Nødder, bær, frugt eller kærner efter smag og temperament

Dagen inden grøden skal spises, rører du ingredienserne (undtagen honning) sammen i en skål og sætter den på køl. Blandingen virker måske meget “våd” men bare rolig, chiafrø binder deres egen vægt 10-12 gange i væske.

Næste morgen tilsætte du din favorit fyld, og grøden sødes med honning.

Økologisk kærnemælks-chia med vanilje og citron

  • 2½ til 3 spsk. økologiske chiafrø
  • 2 dl øko kærnemælk af den gammendaws slags
  • Økologisk vaniljepulver
  • Saft og skal af en halv øko citron

Denne opskrift er et sundt alternativ til koldskål og smager skønt på en lun sommeraften.

Bland kærnemælk og chiafrø sammen og lad blandingen stå i køleskabet natten over.

Kom de smagsgivende ingredienser i og rør grøden løs. Hvis du synes grøden mangler sødme kan du give den en smule stevia eller økologisk rørsukker.

Pumpkin spice chia pudding

  • 2 dl Græskarpurre (Kan købes i fx Meny i deres amerikanske sektion)
  • 2 spsk. chiafrø
  • 2 dl soyadrik (kokos-, mandel- eller rismælk er også lækkert)
  • 1 tsk. hjemmelavet pumpkin spice, se opskrift her!
  • God vaniljeekstrakt
  • Ahornsirup

Kom chiafrø og soyadrik i en skål og lad det stå i mindst 4 timer, meget gerne længere.

Tilsæt pumpkin spice krydderiet og græskarpuré og rør rundt til blandingen er blevet mindre fast i konsistensen.

Smag til med vaniljeekstrakt og ahornsirup og nyd den skønne smag af efterår.

Chia med vand og frisk lime

  • 3 spsk. chiafrø
  • 3½ dl vand
  • Saften fra en halv lime

Bland chia, vand og limesaft sammen og giv dem mindst 5 timer på køl til at finde hinanden. Hvis du har tid kan du også rive lidt limeskal og komme det i vandgrøden – Det tilfører lidt ekstra kant og ser godt ud.

Chia med vand smager ikke af noget særligt, men syrligheden fra lime gør blandingen overraskende delikat.

Vandgrøden kan spises med ske fra en skål, eller du kan tynde den yderligere op og drikke den som en slags smoothie.

jordbaerStrawberry cheesecake chia pudding

  • ½ dl hytteost (4,5 % udgaven giver en dejlig cremet konsistens)
  • 1 spsk. græsk yoghurt
  • 2 dl jordbær (friske er bedst men frosne kan sagtens bruges)
  • 1 dl mandelmælk
  • 3-5 dråber vanilje stevia
  • 2 spsk. chiafrø

Kom hytteost, yoghurt, halvdelen af jordbærrene, mandelmælk og sødemidlet i en blender og kør massen til den er helt glat og yndig pink. For at opnå en ensartet konsistens på massen er det nødvendigt, at skrabe siderne i blenderen et par gange undervejs.

Kom cheesecake-blandingen i en skål, rør chiafrøene i og sæt det på køl i mindst 12 timer.

Når du er klar til at serverer pynter du af med de resterende jordbær, og gør dig klar til en smagsoplevelse ud over det sædvanlige.

Du kan variere opskriften med andre bær eller frugter, det er kun fantasien der sætter grænser.

Grøn chiagrød med spirulina og chlorella

Denne grønne supergrød er ikke bare fantastisk velsmagende, den er også utrolig hurtig og enkel at tilberede.

Alt du skal gøre et, at blande de tre ingredienser sammen og stille blandingen på køl i 8 til 10 timer. Før du spiser grøden kan du toppe med et drys Greens Blend – det smager skønt og er en fryd for øjet.

Bodylab Greens Blend er sødet med naturlige steviolglykosider og er rig på både protein, kostfiber og antioxidanter.

[optin-cat id=3956]

Hvad synes du?