K-Pop for begyndere (og fans) – Den ultimative guide til K-Pop 2019

Fans i kø i en K-Pop butil i Korea

Hvis du allerede synger med på de nyeste K-Pop hits og K-Bobber i takt til bands som BTS og J-Hope er denne artikel sikkert ikke noget for dig…

Er du til gengæld ny i K-Poppens fantastiske verden er det her du skal starte – Nedenfor finder du den ultimative guide til K-Pop universet inklusiv 5 K-POP bands du skal kende. Som bonus får du en liste med de største koreanske pophits på YouTube gennem tiderne.

Er du helt på bar bund angående K-Pop kan du få en lille forsmag lige her – Sangen hedder DNA og gruppen bag er BTS… dem vender vi meget mere tilbage til lidt længere nede på siden.

Hvad er K-Pop?

Koreansk popmusik, eller bare K-Pop, er en musikgenre der kombinerer koreansk popkultur med musik inspireret af vestlig og japansk popmusik.

Skraber man en smule i overfladen finder man en fascinerende verden sammensat af ting der er unikke for Sydkorea – De vigtigste elementer i K-Pop er musik, koreografi og mode.

Musikalsk inspiration

Musikalsk er K-Pop et mix af vestlig mainstream musik og ultra-høj-energi japansk pop (J-pop). I nyere K-Pop er der næsten altid et vers med rap, mens de “gamle” klassikere fra start 90erne læner sig mere op af dance music.

På mange områder er K-Popens musikunivers et spejl af nordamerikansk og europæisk musik, men altid med sin egen kant og atmosfære.

J-Pop inspirationen kommet til udtryk i en rå og mere kontant lyd – men den største forskel på K-Pop og J-Pop er tempoet og energien i musikken.

Et rigtig godt eksempel på den hvor vild J-Pop kan være er BABYMETALs superhit Gimme Chocolate!! Husk det er J-Pop så hvis du lytter med headset skal du måske skrue lidt ned.

Efter dette lille men vigtige sidespring til J-Pop vender vi tilbage til Korea og det artiklen egentlig handler om. Næste vigtige element i K-pop er:

Koreografi og dans

Et andet kendetegn i K-Poppen er den imponerende koreografi der ofte er næsten ligeså fængende som selve musikken. Hvis du er i tvivl om hvad jeg mener så tænk på dansen i PZYs Gangnam Style (eller se den lidt længere nede).

De ofte meget avancerede danserutiner bygger på klassiske elementer, men tempoet og det kirurgiske præcision gør K-Pop-Dansen til noget helt unikt.

Dansen og det visuelle er så vigtige i K-Pop, at de fleste grupper har medlemmer med roller som main dancer, lead dancer og visual. Bandet SEVENTEEN har sågar et Performance Unit med 4 medlemmer som en integreret del af deres gruppe.

Mode og tøj

For ikke ret mange år siden var det helt normalt at se K-Pop stjerne i skøre kostumer når de gik på scenen. I dag er de fleste klædt i high-fashion og mange vesteuropæiske designere henter inspiration fra K-Poppens mode.

Bands som 2PM og Big Bang er nogle af de mest moderne og hyldes ofte for deres sans for mode og nyskabende stil.

Moden i Sydkorea har længe været kendt for at blande den traditionel kønsopfattelse – og i grænseområdet mellem mand og kvinde skabes noget af verdens mest innovative mode.

En tur gennem Goto mall (Gangnam Terminal Underground Shopping Centre), Common Ground eller Hongdae (Hongik University Street) i Seoul vil helt sikkert give dig inspiration til flere års fest outfit.

Hvis din garderobe trænger til lidt K-Pop inspiration, og du ikke lige er på ved til Seoul eller Busan, så tag et kig på vidoen til BLACKPINKs superhit Kill This Love. Her er lækkerhed for alle pengene.

5 K-pop bands du skal kende

1. BTS

  • Medlemmer: Jin, Suga, J-Hope, RM (Rap Monster), Jimin, V, Jungkook
  • Aktive siden: 2013– til nu
  • Pladeselskab: Big Hit Entertainment, Pony Canyon, Def Jam Japan, Columbia

BTS også kendt som Bangtan Sonyeondan (방탄소년단), Bangtan Boys eller Beyond the Scene var det første K-Pop Band der fik lov til at optræde til American Music Awards.

BTS har med udgangspunkt i sociale medier og YouTube skabt en international karriere der har givet dem topplaceringer på hitlister i både Europa og USA.

2. EXO

  • Medlemmer: Xiumin, Suho, Lay, Baekhyun, Chen, Chanyeol, D.O., Kai, Sehun
  • Aktive siden: 2012–til nu
  • Pladeselskab: SM Entertainment, Avex Trax

Oprindeligt var der intet mindre end 12! medlemmer i EXO, men det er sidenhen blevet opdelt i to undergrupper – EXO-M og EXO-K.

EXO-M synger på mandarin (kinesisk) og har ikke opnået samme succes som deres koreanske brødregruppe. Hvis du har mod på lidt moderne kinesisk pop er de faktisk ret gode og du finder nemt deres største hits på YouTube. Her handler der dog om K-Pop så vi springer dem over og går videre til EXO-K.

EXO-K synger på koreansk og er klart dem mest populære gruppe af de to. Den koreanske udgave af Forbes vurderede dem til at være de mest indflydelsesrige berømtheder i både 2014 og 2015.

De 10 største K-Pop hits på YouTube

YouTube har gennem årene været en vigtig platform for udbredelsen af K-Pop i særligt Europa og USA. Syd Korea er blandt verdens bedst udviklede lande rent teknologisk så det er ikke nogen overraskelse at Samsungs hjemland har valgt YouTube som hjemmebane.

Vi har sammensat listen på baggrund af antallet at afspilninger på YouTube, og ikke overraskende domineres den af superstjerner som PSY, Blackpink og BTS.

Her er de 10 mest afspillede sange på YouTube

1 PSY – Gangnam Style
Første sang på listen er selvfølelig PSYs monster hit Gangnam Style. I Skrivende stund er videoen blevet set mere end 3.3 milliarder gange og for mange var denne sang første møde med K-Pop

De “ægte” fans af koreansk musik vil sikkert påstå, at PSY ikke er en rigtig K-Pop stjerne, men bare en komiker der fik succes med en sjov dans og en fængende sang. På mange måder har de ret, men antallet at afspilninger gør alligevel, at PSY har fortjent en plads i toppen af listen.

2 PSY – Gentleman

Åhh nej tænker du måske måske, men vi kommer altså ikke uden om endnu et monsterhit fra PSY. Er du ikke PSY fan så kan du glæde dig over, at næste nummer på listen ikke er lavet af ham.

3 BLACKPINK – DDU-DU DDU-DU

Blackpink er det mest populære pigeband i K-Pop genren og det er til at forstå.

I deres mest populære sang DDU-DU DDU-DU giver de en lektion i hvad moderne K-Pop musik er og kan.

BLACKPINK er gennemført og vel produceret popmusik, og de fleste europæiske og amerikanske kunsterne ville kunne lære meget af dem.

https://www.ranker.com/list/best-kpop-songs-2018/ranker-music

https://kprofiles.com

https://kpop.link/

www.tripzilla.com/kto-dessert-places-in-seoul/79577

https://spinditty.com/genres/Top-10-Best-K-Pop-Boy-Group

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *