Design møbel kopier fra England

OBS: Denne artikel fokuserer på design-møbel-kopier, hvis du er på jagt efter en god pris på de originale møbelklassikere eller lamper anbefaler vi online designshoppen Livingshop. Her finder du originale designmøbler til yderst fornuftige priser.

Er du til moderne møbel klassikere, og har du ikke 45.000,- du vil investere i Arne Jacobsens berømte “Ægget” stol er replica møbler måske noget for dig.

Replica møbler er kvalitets kopier af kendte møbeldesignere, og prisen er langt under niveauet for originalerne.

Køber du en kopi af Ægget slipper du med 4.464,- hvis du kan nøjes med kopien. Kvaliteten er god, man skal have et betydeligt kendskab til designmøbler for at kunne skelne kopi fra original.

Erfaringer med køb af kopimøbler

Jeg har selv en kopi af Ludwig Mies van der Rohes skønne Barcelona stol stående i stuen, og til trods for den ikke er original er den en sand fryd for øjet. Jeg har købt den hos (navnet på forhandler undladt) og gav ca. 4.000,- for den.

Den engelske webshop, som jeg varmt kan anbefale, scorer gode karakterer hos Trustpilot, og deres kundeservice er meget behjælpelig hvis det skulle blive nødvendigt.

Er man mere til en Wegner stol eller trænger stuen til et løft med en skulpturel designlampe, kan det også godt betale sig at kikke efter en kopi.

Personligt overvejer jeg at bestille en kopi af Poul Henningsens (PH) berømte “Kogle” fra 1958, og til en pris på 1.800,- er det sandsynligvis kun et spørgsmål om til for den smukke lampe hænger i min entré.

Deisgn møbler

Er det lovligt at købe kopi møbler i England?

UPDATE Juli 2016: Den d. 28. juli 2016 træder en ny britisk lovgivning i kraft der harmoniserer den engelske ophavsretslovgivning med resten af Europa. Det betyder det ikke længere er lovligt, at købe kopimøbler i England.

Med baggrund i lovændringen har vi valgt at fjerne links til forhandlere af kopimøbler fra dette indlæg, og linker nu udelukkende til møbelbutikker med original udgaver. Heldigvis er priserne på originale designmøbler faldet de sidste par år, og på nettet eller outlets kan man ofte gøre et rigtig godt køb.

Lad mig starte med at slå det fast med syvtommersøm – Det er 100 % lovligt at købe replika møbler i England. I England er ophavsretten mere lempelig end i Danmark, hvilket betyder, at det er lovligt at sælge disse kopi-møbler, når designet er over 25 år gammelt.

Når du køber møblerne i England overtrumfer EU’s regler om varernes frie bevægelighed de danske ophavsretsregler. Du kan derfor med god samvittighed købe kopi møbler i England, så længe møblerne er til privat brug.

Som en lille slutbemærkning skal det indskydes, at det stadig er lovligt at sælge kopimøbler i Irland. På grund af føromtalte EU-lovgivning kan du som forbruger derfor frit bestille møbler fra irske forhandlere – men deres websider er desværre ofte blokeret i Danmark.

Et alternativ til kopier af designmøbler?

Hvis du ikke lige er til kopier, men stadig vil omgive dig med unikke og stilrene designmøbler er der heldigvis også mange muligheder.[browser-shot url=”https://www.madison.dk/get/moebelkompagniet/” width=”600″ height=”450″ href=”https://www.madison.dk/get/moebelkompagniet/”]

 

Med fare for, at komme til at fremstå som en teenager der er på vej til at flytte hjemmefra, vil jeg gerne indrømme, at flere af mine egne yndlingsmøbler er købt i IKEA.

Den svenske møbelgigant er ikke bare garant for billige priser, de er også helt med fremme når det gælder tendenser og trends på indretningssiden.

Hvis du har lyst til at opgraderer dit møblement, men stadig ikke vil betale for en ægte Børge Mogensen klassiker, kan du også prøve ved Møbelkompagniet. Det er hands down min favorit møbelbutik på nettet, og stedet jeg ofte falder i staver over lækre lænestole, sofaer og de smukkeste puder.

11 kommentarer

  1. Admins teskt accepterer og opfordrer til dels til at købe kopimøbler.
    Jeg vil gerne opfordre til, at man overvejer købet af en kopi igen.

    Måske tænker man, at en designer til en ´klassiker´ har penge nok og ikke mister noget særligt ved, at man i stedet køber en kopi af hans design.
    Men salget af kopier har en stor betydning for fremtidens skabere. Fravælger man originalerne nu, bliver grundlaget for andre designere svækket.
    En handling medfører noget andet.

    Admin: at skrive “du kan med god samvittighed købe kopi møbler i England” synes jeg er en ensidig tanke. Ja, du kan komme afsted med det rent juridisk. Men det er som du selv skriver fordi EU regler kan kringles. Men egentlig ved vi jo godt, det er ufint at støtte kopisten, som lukrerer på andres hårde arbejde og kreativitet og scorer kassen!

  2. Stine skriver “Men egentlig ved vi jo godt, det er ufint at støtte kopisten, som lukrerer på andres hårde arbejde og kreativitet og scorer kassen!”

    Nu har skaberen jo så selv haft rettighederne til at score kassen, i de første 25 år. Synes måske de danske regler er mærkligere for der skal skaberen være død i 70 år, inden desginet lovlig må kopiers, og der er det så en helt tredje der score kassen fra skabers død og de næste 70år. Så om det er ham der efter sælgers død sælger stole til 35000 stykket, eller ham der 25 år efter stolen introduktion til markedet sælger stole til 3000 der lukrerer på andres hårde arbejde ved jeg ikke.

  3. Egentlig burde møbler sælges i den ånd de skabes, og både Poul Kjærholm, Wegner og Arne Jacobsen, ønskede at skabe design møbler til alle danskere og ikke til en elite. Læser man intewievs med dem fremgår det klart og ordret.
    Derfor er det vel i orden at man går uden om nogle investorer, hvis forfædre, som dygtige møbelsnedkere, på et tidspunkt har udviklet i samarbejde med de store danske arkitekter.
    De snedkermestre der gjorde arkitekternes tanker og ideer mulige, er døde, det samme er arkitekterne, tilbage sidder nogle pengestærke investorer og scorer kassen, stik imod udviklernes ønsker og tanker.
    Derfor er det fint hvis de lækre møbler kan komme ud og stå i almindelige borgeres hjem, og udvikle sansen for kvalitet og elegance, sådan som arkitekterne ønskede, derfor er det fint at der laves “kopi” møbler. Ordet “kopi” bruges udelukkende p.gr.a. rettighederne, så egentlig er det vel blot møbler, der ikke kan bruges som investering.

  4. Hvis man syntes at kopier af ægget og svanen er så fantastiske, så syntes jeg at man skal gøre sig selv den ulejlighed , at se en original. Jeg forstår slet ikke at nogen kalder det en kopi, det er meget langt fra originalerne. Mange af designmøblerne har så mange detaljer med syninger, svaj, materialer. osv at en realistisk kopi bliver alt for dyr.
    Men der er faktisk også design møbler, som ikke kræver det helt vilde og som udelukkende lever på navnet med alt for høje priser, og hvis det kan lade sig gøre , at lave en næsten tro kopi til 1/3 eller 1/4 af prisen, så er det vel producenten der har et problem.

  5. Enig med de fleste. Til Stine kan jeg måske spørge om hun nogensinde har taget sig selv i at købe generiske medicinal præparater? Mon ikke. De koster 1/10 af prisen af de originale, men de skal jo heller ikke have en milliard investering hjem igen, som det koster at udvikle original medicin.
    Så i princippet har Stine ret, men 25 år er rigelig tid at få kapitaliseret på et stoledesign. 70 år efter død…..go’gav do.

  6. At bede designere om at kopibeskytte deres produkter skaber en stilstand i udviklingen af produkter og stopper inovation – man giver ikke mulighed for forbedringer eller udfordringer og udvikling..

  7. Nu er det jo ofte formen og udseendet man kan lide ved et designmøbel – ikke nødvendigvis at den er fremstillet på Fritz Hansen.

    Jeg synes slet ikke at man kan tale om en kopi – Om Ægget er produceret i Danmark eller i Kina spiller for min del ingen rolle, hvis kvaliteten er i orden. Den er stadig Arne der har tegnet den, og det er stadig en utroligt smuk stol, uanset om der er et FH-stempel i bunden.

    Og ja, jeg har både en “kopi” og en original (arvestykke). Der er meget lidt til forskel!

  8. Da H. W. Klein i 50´erne skabte Ægget, og glemte at anmelde rettighederne, var Arne Jacobsen vaks nok til at lave en 99% kopi, som han så siden har tjent kassen på. De to kendte hinanden godt, og Klein der var designer hos Bramin, lagde sag an mod Arne Jacobsen, men tabte på bevisets stilling, og egen nøl, trods det at hans stol bevisligt var produceret tidligere end A.J´s. Så set med mine øjne er det mere end OK at Stjæle tilbage hvad han selv har stjålet.

  9. Hvis du ikke vil tabe dine penge skal du ikke bestille noget hos Italia design.Bestilte en lampe for 9 mrd.siden,og efter mange gange at have rykket for lampen, og mange undskyldninger og løgne fra firmaet om forsinkelser i tolden, travlhed på deres lager osv., er de nu helt stoppet med at svare på mine mine mails, så nu er jeg ved at indse at mine penge er tabt.
    Derfor: Pas på med at købe kopivare hos Italia designs idet jeg nu har erfaret at mange andre også har haft samme problem.

  10. Jeg bliver fuldstændig rund forvirret af dette oplæg – er det lovligt – eller er det IKKE lovligt at købe replika møbler til privat brug??

    Og hvilke steder kan man regne
    Med at modtage ordren fra og kvaliteten er okay??

  11. Jeg købte en “Egg chair” for 4 1/2 år siden. Drejemekanismen er nu gået i stykker, og der er overhovedet ingen hjælp at få fra VOGA. Trods flere henvendelser fik jeg kun en beklagelse og meddelelse om at man er ked af min ubehagelige situation. Der er ikke noget reparationscenter i Danmark da møblerne er lavet på bestilling og leveres fra Hong Kong. Men jeg kunne prøve at søge på nettet, for at se. om jeg kunne finde en reparatør.
    Så pas på, man står uden hjælp ved evt. reparationer!!

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *