3 uimodståelige ting du kan lave i et vaffeljern

0

vaffeljern_opskrifterEt vaffeljern er meget mere end vafler (for lad os nu bare være ærlige) godt nok er de lækre, men også en smule kedelige!

Men hvad nu hvis vi fortalte dig, at vaffeljernet er en af de mest alsidige køkkenmaskiner du kan eje, ville det gøre en forskel?

Æbletærte, pizza og perfekte omeletter er bare et par af de ting der gør vaffeljernet til den ultimative køkkenmaskine for den dovne kok. Madlavning bliver aldrig lettere.

Gå ikke ned på udstyret

Før vi kommer til opskrifterne, er der en ting vi er nød til at få på plads. De fleste vaffeljern kan lave en nogenlunde god dessertvaffel, men for at lave andre lækkerier (og rigtig gode vafler) er et godt vaffeljern helt nødvendigt.

Inden du går ud og bruger hele opsparringen på det ultimative vaffeljern (for det findes, men mere om det senere) har vi udvalgt tre modeller der alle er gode, men repræsenterer tre grupper af kvalitet og pris.

Vi har testet alle tre modeller, og står inde for den funktionelle kvalitet på alle tre. I vores test af vaffeljern har vi opdelt de udvalgte modeller i grupperne: God – Bedre – Bedst!

Vores bud på det gode vaffeljern er Wilfa WAS-623 Bell. Det er ikke det pæneste, men leverer en ensarter varme der sikrer jævn bagning.

wilfa-vaffeljern

Buddet på et bedre vaffeljern er Croquade multex. Hvis navner lyder bekendt er det sikkert fordi din mormor havde et mage til. Croquade multex har siden 1958 været synonym med originale belgiske vaffeljern, og betyder funktionalitet mere end smukt design er dette vaffelbageren du skal vælge.

croquade-multex-vaffeljern

Vores sidste bud er på det bedste vaffeljern, og har valget faldet på KitchenAid 110EMS. Du kender allerede KitchenAid fra deres ikoniske Artisan multimaskine, og hvis du synes den er smuk vil du elske vaffelmaskinen. Perfekt bagte vafler og tidløst design gør, at 110EMS vinder prisen som det ultimative vaffelbager.

kitchenaid-110ems-vaffeljern

Et sidste råd inden du farer ud og køber et vaffeljern er, at undgå de såkaldte dobbelte vaffeljern. Med mindre du køber en semiprofessionel model (der koster DKK +5000,-) er varmeeffekten ikke tilstrækkelig høj til at afbage vaflerne ordentlig.

Er du klar til at se hvad vaffeljern kan bruges til?

Mere end sprøde vafler (alternative opskrifter til vaffeljernet)

Efter en lidt lang, men helt nødvendig snak om udstyr, er vi ved at være klar til det det hele handler om. Her får du opskriften på 3 syndige lækkerier du kan tilberede i dit vaffeljern:

Hash browns (helt uden fedt)

For en ægte amerikaner er hash browns af revne kartoflen en vigtig del af morgenmaden, her får du en lidt anderledes opskrift på den amerikanske klassiker – den er nemlig helt uden smør eller olie.

hashbrowns

En god hash brown, eller som nogen danskere fejlagtigt kalder den rösti, er knasende sprød uden på og blød og saftig inden i. Ved at tilberede de revne kartofler i vaffeljernet skal du virkelig dumme for at få det til at gå galt.

Ingredienser:

  • Kartoffler gerne store og let melede, fx bagekartofler
  • Salt og Peber

Sådan gør du:

Start med at tænde dit vaffeljern og sæt temperaturen på middel, hvis dit jern ikke har nogen temperatur indstilling er det også fint. Mens jernet varmer op river du kartoflerne på den grove side af rivejernet, eller giver dem en tur i foodprocessoren. Smag til med salt og peber…. det er det!!

Form kartoffelmassen til en løs kugle og læg den i vaffeljernet. Sæt timeren til 12 -15 minutter.

Når tiden er gået åbner du forsigtigt vaffeljernet, hvis din hash brown hænger lidt fast i pladerne skal den have lidt længere. Den er færdig når den slipper og er lækker sprød og gylden.

Server hash brownen som amerikanerne med ketchup og et spejlæg.

Klassisk omelet (eller bare æggekage)

Omeletten er en særlig størrelse, som på trods af sin enkelthed er ganske vanskelig at tilberede korrekt. En omelet, eller på godt jysk en æggekage, skal være gylden og let sprød på ydersiden og cremet og saftig inden i.

omelet

Denne opskrift gør det let af lave den perfekte omelet, og den bliver langt mere interessant end sin lidt kedeligt pande kollega.

Ingredienser:

  • 2 æg evt 3 hvis de er meget små
  • 3 spsk. mælk eller fløde
  • 1 spsk. revet ost fx mozzarella aller cheddar
  • 1 spsk hakket rød peber
  • 1 spsk forårsløg
  • 1 spsk broccoli i meget små buketter
  • Salt og Peber

Sådan gør du:

For du går i gang med æggeblandingen tænder du vaffeljernet og sætter varmen til høj. Pisk æg og mælk let sammen og bland de øvrige ingredienser i.

Når jernet er varmt hælder du forsigtigt æggekage-blandingen på pladen, det er vigtigt du ikke overfylder, så hellere lave en ekstra.

Din omelet er færdig når den er let gylden på overfladen og slipper pladerne let. har du et vaffeljern uden slip-let plader kan det være et god ide, at give pladerne et sprøjt olie før du går i gang.

Hører du til dem der ikke kan forestille sig et måltid uden kød kan du tilsætte skinke, kylling eller måske tern af en krydret pølse.

Når du først har smagt den super hurtigt omelet i vaffeljern er vi overbevidste på, at den bliver en fast del af din madplan.

Pizza i vaffeljern

Denne opskrift på pizza er beviset på, at ALLE har brug for et vaffeljern. Pizzavafler er præcis så uimodståelige som de lyder, og har du først engang smagt dem er du solgt!

pizza

Det har været hårdt arbejde at finde den bedste pizza opskrift, men vi sprang ikke over hvor gæret var lavest..

Vi tog en for holdet!

Pizza efter pizza blev bagt og smagt, og vi var i vildrede. Hvordan finder man en vinder når alle er SÅ gode?

Men pludselig skete det:

Vaffelpizzaen er en mellemting mellem en calzone (indbagt) pizza og en almindelig – Og hvor nogle mellemting er lidt vanilje, har den her arvet det begge fra sine skønne forældre.

Som du kan se på videoen er den super let at lave, og hvis du snyder og køber en klump dej hos den lokale pizzamand er den jo faktisk hjemmelavet.

Du kan naturligvis også lave din egen pizzadej, og give den gas med surdej, fuldkornsspelt eller tipo 00.

Vi vil løbende tilføje flere geniale opskrifter til vaffeljernet efterhånden som vi finder den og får dem afprøvet.

Hvad synes du?