Verdens mindste køkkenhave

Verdens mindste køkkenhave spirer Om du er til fine lyserøde spirer af quinoa, lilla spirer af rødkål eller foretrækker de store mørkegrønne af solsikke, så er der en fast fællesnævner for alle spirer. De er sunde og smukke, pynter i salatskålen, og giver et dejligt grønt pift til det kedelige danske efterårsvejr.

Vi har længe kunne finde et lille udvalg af dyrkede spirer i bakker på supermarkedernes hylder. Men spirer kan også dyrkes hjemme på køkkenbordet i forskellige beholdere. Det er billigt. Det er nemt og man kan dyrke over 40 forskellige spireegnede sorter, som alle forhandles i Danmark.

Spirer kan dyrkes af frø, korn, linser, bønner, ærter og kerner. Spirer er fulde af vitaminer, mineraler, enzymer og antioxidanter. Spirer indeholder mange fibre og væske til gavn for fordøjelsen. Specielt spirer af linser og bønner har et højt indhold af proteiner. Spirer har også en anden fordel: De har et lavt fedt- og kalorieindhold. Oveni det hele smager spirer godt.

Spirer kan dyrkes i mange forskellige beholdere, og under væksten passer spirer stort set sig selv. De fleste spirer skal kun skylles 20 sekunder to gange om dagen. Mange beholdere er manuelle, men hvis dyrkeren er travl, så forhandler danske netbutikker automatiske spirebeholdere, der sørger for at passe spirerne under hele væksten. Spirer er klar til at spise efter 4 – 10 dages vækst.

Spirer gavner miljøet
Som alt grønt, belaster spirer miljøet i mindre omfang i forhold til animalske madvarer. Men dyrkning af spirer hjemme på køkkenbordet trækker endnu mindre på CO2-kontoen set i forhold til, hvis spirerne først skulle produceres og pakkes på fabrikker og derpå transporters ud til supermarkederne.

For et vellykket spireresultat, skal spireemnerne desuden være økologiske eller biodynamiske, så spireegenskaberne er bevaret. Endnu et plus for miljøet. Både dit og naturens.

Informationer, tips og ideer
Har du fået mod på selv at begynde med spirer er hjælpen ikke mange klik væk. På www.friskespirer.dk ligger der både grundlæggende information til nybegynderen og mange nye ideer til den øvede spirespiredyrker. Dermed er det muligt for alle at opnå et godt resultat med spiredyrkningen.

På hjemmesiden kan du finde information om blandt andet:

  • Spireegnede frø, korn, kerner og bælgfrugter
  • Dyrkning af spirer fra A – Z
  • Spirernes næringsindhold
  • De forskellige spiretyper
  • Spirebeholdere og deres anvendelse
  • Sundhed og sygdom i spirer
  • Høst og opbevaring af spirer

Hjemmesiden bliver opdateret løbende, og det er også muligt at få svar på eventuelle spørgsmål ved at skrive til Miriam Sommer – forfatter og spireentusiast der står bag Friske Spirer.

Besøg www.friskespirer.dk

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her